Antirasistinen lukupiiri – ensimmäinen tapaaminen 9.3.2022 saamelaisteemalla

Suomen sosiaalipedagoginen seura ry on mukana yhdenvertaisuusvaltuutetun Olen Antirasisti -kampanjassa ja aloittaa sen tiimoilta seuran jäsenistölle suunnatun antirasistisen lukupiirin. Tarkoituksena on lukupiirin vaihtuvan vastuuhenkilön johdolla kokoontua säännöllisen epäsäännöllisesti keskustelemaan ajankohtaisesta kirjallisuudesta, joka avaa näkökulmia ja antaa työkaluja antirasistiseen ajatteluun ja toimintaan – ja oppimaan yhdessä. Lukupiirin kirjallisuus voi olla yhtä lailla tutkimus- ja tietokirjallisuutta kuin POC- tai muiden vähemmistötaustaisten kirjailijoiden kaunokirjallisuuttakin.

Ensimmäinen lukupiiritapaaminen pidetään keskiviikkona 9.3.2022 klo 16–18 saamelaisteemalla. Vastuuhenkilönä toimii Sanna Ryynänen.

Valittavana on kaksi kirjaa, Kukka Rannan ja Jaana Kannisen vuonna 2019 ilmestynyt Vastatuuleen-tietokirja saamen kansan pakkosuomalaistamisesta sekä saamelaisen runoilijan, muusikon ja kulttuuri- ja ympäristöaktivistin Niillas Holmbergin vuonna 2021 ilmestynyt Halla Helle -esikoisromaani. Tapaamiseen osallistujat voivat valita luettavakseen joko vain toisen kirjoista tai molemmat. Lisää tietoa kirjoista alla.

Ilmoittaudu lukupiiriin 2.3. mennessä tästä linkistä. Ilmoittautuneille lähetetään linkki zoom-tapaamiseen.

VastauuleenKukka Ranta & Jaana Kanninen: Vastatuuleen. Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta. S&S, 2019.

”Suomalaisten tietämys saamelaisista on varsin hatara ja stereotypioiden täyttämä: Suomen historiankirjoitus ja kouluopetus sivuuttavat yhä saamelaiset ja heidän pakkosuomalaistamisensa pitkän jatkumon. Monista vallan väärinkäytöksistä johtuen saamelaiset kokevat Suomen valtiota kohtaan syvää epäluottamusta, mikä ilmenee jatkuvana vastakkainasetteluna. Vastatuuleen pureutuu saamelaisten kokemushistoriaan ja avaa saamelaista mielenmaisemaa.”

Lue lisää kirjasta ja tilaa.

Halla HelleNiillas Holmberg: Halla Helle. Gummerus, 2021.

”Halla Helle on palkitun runoilijan, muusikon sekä kulttuuri- ja ympäristöaktivisti Niillas Holmbergin ensimmäinen romaani. Se tutustuttaa lukijan etelästä Saamenmaalle muuttavan päähenkilönsä matkassa Utsjoen ja rajaseudun saamelaisiin ja heidän elämäänsä, ajankohtaisiin maankäyttö- ja kielikysymyksiin sekä pohjoisen huikaisevaan luontoon.”

Lue lisää kirjasta ja tilaa.

Top