Sosiaalipedagogiikan ilta Lappeenrannassa 15.10.2018 klo 17–19

IMG_0837Saimaan ammattikorkeakoulu / Technopolis, Luokka F014, Laserkatu 8, 53850 Lappeenranta

Paulo Freiren Sorrettujen pedagogiikka 50 vuotta: 

Freiren yhteiskunnalliset ja kasvatukselliset opit vuoden 2018 Suomessa

Sosiaalipedagogiikan ma. yliopistonlehtori Sanna Ryynänen, Itä-Suomen yliopisto

”Hän [Paulo Freire] kykeni samanaikaisesti rakastamaan, suuttumaan ja sitoutumaan taisteluun muutoksen aikaansaamiseksi. Sen vuoksi hän kykeni ylittämään rajoja.” (Moacir Gadotti 2001)

Brasilialainen kasvatustieteilijä Paulo Freire (19211997) nimetään usein sosiaalipedagogiikan klassikkoajattelijaksi, vaikka hän itse ei koskaan käyttänyt ajattelustaan ja toiminnastaan sosiaalipedagogiikka-nimikettä. Erityisesti suomalaisen sosiaalipedagogiikan kentällä Freiren merkitys on muodostunut keskeiseksi.

Freiren pääteokseksi kutsuttu Sorrettujen pedagogiikka ilmestyi vuonna 1968 eli 50 vuotta sitten. Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan ma. yliopistonlehtori, FT Sanna Ryynänen kuvaa alustuksessaan Freiren ajattelun, erityisesti vapautuksen pedagogiikan, ydinkohtia vuoden 2018 suomalaisen todellisuuden näkökulmasta: Keitä ovat nykyhetken sorretut, entä mistä löytyvät suomalaisen yhteiskunnan hiljaisuuden kulttuurit? Mitä Freiren yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta vaativa vastarinnan poljento voisi nyky-yhteiskunnassa tarkoittaa? Miten Freiren inhimillistymisen ja vapautuksen sanomaa voi tulkita tästä ajasta käsin?

Kommenttipuheenvuoron pitää sosiaalialan lehtori Anne Backman (Saimaan ammattikorkeakoulu). Aikaa jätetään myös kysymyksille ja yhteiselle keskustelulle. Tilaisuuden kieli on suomi. Tilaisuus striimataan ja sitä voi seurata livenä tämän linkin kautta: https://meeting.saimia.fi/annebackman/. Tilaisuudesta tehdään myös tallenne, joka on katsottavissa jälkeenpäin.

Tilaisuuden järjestävät Saimaan ammattikorkeakoulun sosionomikoulutus ja Suomen sosiaalipedagoginen seura ry. Lisätiedot: Anne Backman – anne.backman@saimia.fi

Sosiaalipedagogiikan illat ovat Suomen sosiaalipedagoginen seura ry:n koordinoimia kaikille avoimia ja maksuttomia tilaisuuksia, joissa käsitellään jotakin sosiaalipedagogisesti kiinnostavaa kasvatuksellista hanketta tai näkökulmaa Suomesta tai maailmalta.

***

Valokuvassa on Paulo Freiren työpöytä São Paulossa, nykyisen Instituto Paulo Freiren tiloissa. Kuva: Sanna Ryynänen

Top